FAQ

Bent u op zoek naar informatie? De meest gestelde vragen staan vermeld in onze FAQ. Aarzel niet om het onderwerp dat u interesseert te raadplegen. Vindt u het antwoord niet dan is een link " Contacteer ons " beschikbaar onderaan de pagina. Daar kunt u naar ons schrijven indien u het antwoord op uw vraag niet gevonden hebt.

Bekendmaking van rechterlijke beslissingen

Neen !

De informatisering van de justicie is niet bedoeld om rechters door machines te vervangen, en dit voor drie redenen:

  1. Er is vastgesteld dat de informatisering van het rechtssysteem zo ver achterblijft dat deze doelstelling onrealistisch zou zijn.
  2. Deze doelstelling zou onjuist zijn omdat het AI-principe gebaseerd is op beslissingen van het verleden. Dit zou een omkering van de jurisprudentie, die de basis vormt van de gerechtelijke activiteit, moeilijk maken.
  3. Justicie en de recht moeten volgens ons menselijk antwoorden blijven op menselijke en sociale vragen.

Informatisering betekent vooral het vergemakkelijken en elimineren van moeizame en repetitieve taken, het effectief bijstaan van justitiewerkers en hen in staat stellen om hun kostbare tijd nuttiger te investeren.

De toegang tot beslissingen zal:

  • de motivering van rechterlijke beslissingen, de transparantie ervan en de rechtszekerheid van de burgers versterken
  • de casuïstische interpretatie van de wet actualiseren en verslag brengen over de aanpassing van eeuwenoude teksten aan de realiteit van het terrein

De publicatie van de beslissingen zou kunnen bijdragen tot een vermindering van de achterstand bij de behandeling van zaken door :

  • Het vergemakkelijken van het werk van rechters bij het vinden van een oplossing voor de vragen die aan hun worden gesteld.
  • Het mogelijk maken voor burgers en advocaten een relevant en onbevooroordeeld denk te hebben alvorens een juridische procedure in te dienen.

 

Nee. OpenJustice voorzie om de naam van de rechter en die van de partijen bij het geschil, te anonimiseren. De publicatie van beslissingen door OpenJustice zal het dus moeilijk maken om een rechter te kiezen die cultureel gevoeliger is voor bepaalde soorten belangen,

Uitgevers vervangen een falende staat die de toegang tot de wet zou moeten garanderen. Privatisering is het gevolg van de afwezigheid van rechtsmiddelen. Het is duidelijk dat een open access database economische gevolgen kan hebben voor de activiteit van uitgevers. Toch wil ons initiatief de toegang tot jurisprudentiële informatie garanderen. Dit kan gebeuren in samenwerking met uitgevers die doctrinele inhoud aanbieden die complementair is aan de jurisprudentie.

OpenJustice streeft naar een open en vrije verspreiding van juridische informatie, die noodzakelijk is voor innovatie en economische activiteit.

 

De identiteiten van de partijen en de rechters zijn geanonimiseerd om de privacy van elke partij te respecteren. 

VZW OpenJustice

Vaak wordt gedacht dat het in de wereld van vrije software alleen om ontwikkelaars en deelname aan de broncode gaat. Dat is niet het geval. Helpen vereist geen ontwikkeling. Open Justice is een globale project. De website, de documentatie en de tools zijn beschikbaar in verschillende talen. Vertalingen zijn dus nodig. Documentatie is vaak nodig om uit te leggen hoe de tool gebruikt moet worden. We hebben ook een grafische interface, gebruikerservaring, logo's en visuals nodig... Het project groeit en we willen onze gemeenschap animeren. Kortom, een Open Justice is een breed project. Wat je profiel ook is, aarzel niet om contact met ons te nemen!

Neen. Iedereen die zich wil inzetten is welkom om deel te nemen met de tijd en middelen die hij of zij aan het project wil toewijzen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om te weten wanneer onze volgende vergaderingen plaatsvinden! 

Een open source software is software waarvan de code publiekelijk beschikbaar is. Het kan door iedereen worden aangepast en verspreid. Er zijn tien kenmerken die door het OSI (de certificerende instantie die het Open Source karakter garandeert) zijn gedefinieerd:

  1. De distributie van de software moet gratis zijn
  2. De broncode moet toegankelijk zijn
  3. Derivaten zijn toegelaten
  4. De toegang tot de broncode mag niet beperkt zijn
  5. Geen discriminatie, iedereen heeft gelijke toegang tot de code
  6. Geen discriminatie op toepassingsgebieden
  7. De licentie mag niet afhankelijk zijn van een ander contract (bvb. een geheimhoudingsovereenkomst)
  8. De licentie is gekoppeld aan een broncode en mag niet afhankelijk zijn van een product
  9. De licentie van een software mag niet afhankelijk zijn van een andere
  10. De licentie moet technologieneutraal zijn. Deze heeft alleen maar betrekking op de code en niet op de daarvan afgeleide technologieën en toepassingen 

Dit model is in tegenstelling tot het propriëtaire softwaremodel dat veel restrictiever is. Gebruikers hebben maar toegang tot een gesloten versie van de software en kunnen daar de broncode van niet zien

Als voorbeelden zijn Open Office, Audacity of Gimp bekende open-sourcesoftwares

Met OpenJustice willen we de legale werknemers en burgers een open, eenvoudige en snelle toegang geven tot meer kwalitatieve en kwantitatieve juridische informatie

Open source oplossingen bieden veel snellere toegang tot innovatie. Open source oplossingen zijn niet monolithisch, ze zijn in feite zeer modulair. Dit laat een grote flexibiliteit en een betere ondersteuning toe van de evoluerende behoeften. De softwares zijn openbaar. Ze kunnen dus worden geanalyseerd door honderden experts over de hele wereld die zeer responsief zijn. De kleinste fout wordt snel opgespoord en gecorrigeerd. Soms kan de open-sourcegemeenschap sneller dan een traditionele commerciële leverancier reageren op een bedreiging.

Open Source is een echte vector van innovatie en groei. Het brengt factoren samen die essentieel zijn voor innovatie: modulariteit, een dynamisch ecosysteem, gemakkelijke toegang, groot aanpassingsvermogen en zeer lage kosten. Bovendien illustreert Open Source heel goed waarden als delen en uitwisselen.

Zelfs als er niemand betaald wordt binnen de VZW, is de ontwikkeling van een Open Source software niet gratis. De code zelf kost niets, maar de hosting van de website, het creëren van de VZW, het organiseren van opleidingen en het ondersteunen van de gebruiken moeten we wel betalen.

Een suggestie, een project?

We houden van een praatje!  Aarzel niet om je in te schrijven op onze nieuwsbrief. Neemt deel aan onze tweemaandelijkse vergaderingen of stuur ons gewoon een berichtje.

NL

Schrijf je nu in op onze newsletter