Wie zijn wij?

Een eclectisch team

Al onze realisaties hebben we te danken aan ons multidisciplinaire en sterk verbonde team.​

Openjustice.be is een burgerinitiatief dat tot doel heeft de rechtspraak toegankelijker en opener te maken met hulp van informatie, discussie en de vrije beschikbaarheid van digitale gegevens, instrumenten en diensten. Wij zijn een gemeenschap van onderzoekers, ontwikkelaars, advocaten, studenten en burgers. Openjustice, dat is ook contacten met studenten, ondernemers, instellingen, rechtbanken en gerechtshoven, politici, ambtenaren, bedrijven, uitgevers...

Zin Om Te Helpen?​

23

nieuwsbrieven, 55 abonnees

15

Open Source repositories en projecten

20

meetups

Pieterjan

Pieterjan Montens

Capitaine

Developer (Full Stack, Data, DevOps) / Jurist / Public Sector & Non-Profit innovator

Christophe

Christophe Dubois

Founder

Chargé de cours chez Université de Liège

Martin

Martin Erpicum

Founder

Hello World!

Renaud

Renaud Hoyoux

Crew Member

Lead Developer at Cytomine SCRL FS

Anne-Sophie

Anne-Sophie Vandendooren

Crew member

Jurist and Full Stack Web Developer

Jeoffrey

Jeoffrey Vigneron

Crew member

Attorney - Founder lawgitech.eu & onlinesolutionattorney.be

Thomas

Thomas Deridder

Crew Member

Avocat associé - Equal Partners

Zorana

Zorana Rosić

Crew Member

Teaching assistant at the Faculty of law, Maître de conférence chez Haute École Albert Jacquard (HEAJ), PhD researcher

Manuel

Manuel Pueyo

Crew member

Content Strategist // Legal Business writer // Trainer

Raphaël

Raphaël Rinkin

Crew Member

Marketing - founder selegua.be

Lisa

Lisa Pelssers

Crew Member

Doctorante en sciences politiques et sociales à l’université de Liège

Vinciane

Vinciane Labeye

Crew member

Avocate au barreau de Bruxelles, spécialiste en droit pénal et en circulation routière

Teresa

Teresa Elola-Calderón

Crew Member

Traductrice français - espagnol I Traduction jurée, juridique, institutionnelle et littéraire

FAQ

VZW OpenJustice

Vaak wordt gedacht dat het in de wereld van vrije software alleen om ontwikkelaars en deelname aan de broncode gaat. Dat is niet het geval. Helpen vereist geen ontwikkeling. Open Justice is een globale project. De website, de documentatie en de tools zijn beschikbaar in verschillende talen. Vertalingen zijn dus nodig. Documentatie is vaak nodig om uit te leggen hoe de tool gebruikt moet worden. We hebben ook een grafische interface, gebruikerservaring, logo's en visuals nodig... Het project groeit en we willen onze gemeenschap animeren. Kortom, een Open Justice is een breed project. Wat je profiel ook is, aarzel niet om contact met ons te nemen!

Neen. Iedereen die zich wil inzetten is welkom om deel te nemen met de tijd en middelen die hij of zij aan het project wil toewijzen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om te weten wanneer onze volgende vergaderingen plaatsvinden! 

Een open source software is software waarvan de code publiekelijk beschikbaar is. Het kan door iedereen worden aangepast en verspreid. Er zijn tien kenmerken die door het OSI (de certificerende instantie die het Open Source karakter garandeert) zijn gedefinieerd:

  1. De distributie van de software moet gratis zijn
  2. De broncode moet toegankelijk zijn
  3. Derivaten zijn toegelaten
  4. De toegang tot de broncode mag niet beperkt zijn
  5. Geen discriminatie, iedereen heeft gelijke toegang tot de code
  6. Geen discriminatie op toepassingsgebieden
  7. De licentie mag niet afhankelijk zijn van een ander contract (bvb. een geheimhoudingsovereenkomst)
  8. De licentie is gekoppeld aan een broncode en mag niet afhankelijk zijn van een product
  9. De licentie van een software mag niet afhankelijk zijn van een andere
  10. De licentie moet technologieneutraal zijn. Deze heeft alleen maar betrekking op de code en niet op de daarvan afgeleide technologieën en toepassingen 

Dit model is in tegenstelling tot het propriëtaire softwaremodel dat veel restrictiever is. Gebruikers hebben maar toegang tot een gesloten versie van de software en kunnen daar de broncode van niet zien

Als voorbeelden zijn Open Office, Audacity of Gimp bekende open-sourcesoftwares

Met OpenJustice willen we de legale werknemers en burgers een open, eenvoudige en snelle toegang geven tot meer kwalitatieve en kwantitatieve juridische informatie

Open source oplossingen bieden veel snellere toegang tot innovatie. Open source oplossingen zijn niet monolithisch, ze zijn in feite zeer modulair. Dit laat een grote flexibiliteit en een betere ondersteuning toe van de evoluerende behoeften. De softwares zijn openbaar. Ze kunnen dus worden geanalyseerd door honderden experts over de hele wereld die zeer responsief zijn. De kleinste fout wordt snel opgespoord en gecorrigeerd. Soms kan de open-sourcegemeenschap sneller dan een traditionele commerciële leverancier reageren op een bedreiging.

Open Source is een echte vector van innovatie en groei. Het brengt factoren samen die essentieel zijn voor innovatie: modulariteit, een dynamisch ecosysteem, gemakkelijke toegang, groot aanpassingsvermogen en zeer lage kosten. Bovendien illustreert Open Source heel goed waarden als delen en uitwisselen.

Zelfs als er niemand betaald wordt binnen de VZW, is de ontwikkeling van een Open Source software niet gratis. De code zelf kost niets, maar de hosting van de website, het creëren van de VZW, het organiseren van opleidingen en het ondersteunen van de gebruiken moeten we wel betalen.

Een suggestie, een project?

We houden van een praatje!  Aarzel niet om je in te schrijven op onze nieuwsbrief. Neemt deel aan onze tweemaandelijkse vergaderingen of stuur ons gewoon een berichtje.

NL

Schrijf je nu in op onze newsletter